Има заподозрян за COVID-19. Учени потвърдиха вероятната причина - Панголините

Събота 28.03.2020 Източник: БЛИЦ
Има заподозрян за COVID-19. Учени потвърдиха вероятната причина - Панголините

Панголините са преносители на коронавируси, а в Китай се търгува незаконно с люспите и месото, затова те са вероятен заподозрян.

В малка група панделини, учени са намерили вирус, много сходен с COVID-19, са били внесени нелегално в Китай, се оказват тясно свързани със сродния Sars-CoV-2, предизвикал сегашната пандемия, съобщават сп. "Нейчър" и Би Би Си, цитиращи най-ново изследване, публикувано също и в БЛИЦ.

При все това, резултатите от проучването сочат, че панголините са преносители на коронавируси сред животните, и че продажбата им на пазарите за диви животни в Китай трябва да бъде строго забранена. По този начин ще бъде ограничено предаването на заразата върху хората. По-рано до този извод стигнаха и китайски учени.

Въпреки първоначалните данни, че прилепите може да са послужили за "инкубатор" на вируса Sars-CoV-2, все още не е ясно кои други животни са способствали за неговото разпространение и върху човека.

Пазарът за животни в Ухан, където беше регистрирано първото огнище на заразата в Китай, беше затворен. Това попречи за установяването кой точно животински вид е бил причинителят й. Един от потенциалните преносители са панголините. Тези бозайници са обект на нелегален трафик в Китай и се използват както за храна, така и в народната медицина. Томи Лам и колегите му от университета в Хонконг са анализирали проби от 18 малаизийски панголини, конфискувани от китайските митнически власти в периода август 2017 - януари 2018 г. Коронавирус, в пряка връзка със Sars-CoV-2, бил открит у пет от изследваните животни. Подобни вируси били открити и при 3 от 12 конфискувани животни при друга акция по-късно, през 2018 г.

Изолираните при тях патогени се оказали с 85-92 процентова прилика със Sars-CoV-2. Смята се, че разпространението на коронавируса 2019-nCoV, е започнало от животински пазар в град Ухан.

Проучването изтъква, че панголините са единствените бозайници досега, различни от прилепите, които са били заразени с коронавирус, свързан със Sars-CoV-2.

При все това, учените не са открили досега доказателство, че те са предали новия коронавирус на човека, но от направените анализи става видно, че тези животни играят важна роля в жизнената среда на коронавирусите.

Още през м. февруари 2020 г., агенция Синхуа съобщи, че геномът на новия коронавирус, изолиран от панголини, е 99 на сто идентичен с този при хората. Това изследване далеч не доказва, че панголините пренасят вируса, каза Дърк Пфайфър, преподавател по ветеринарна медицина в градския университет на Хонконг. Изследванията и търсенето на лекарство срещу COVID-19 продължават.

 

Панголинът (виж снимката) е едно от най-необичайните животни на планетата Земя. Много хора дори не подозират за съществуването му, а и за неговата уникалност. В буквален превод от китайски език, “панголин” е - “животно, което може да прокопае през планина”. Учените потвърждават отличните способности на животното да преминава през всякакви повърхности и материали – дори бетон.